Sinema Meslek Birlikleri, Ufuk Bayraktar’ın Dayı: Bir Adamın Hikayesi filminin set çalışanlarına saldırması ve tehdit etmesi üzerine bir basın açıklaması yayınladı ve set emekçilerinin maruz bırakıldığı hukuk dışı her türlü davranışın topyekûn karşısında duracaklarını belirtti.

Geçtiğimiz haftalarda Adana’da çekimleri devam eden Dayı: Bir Adamın Hikayesi isimli sinema filminin setinde kabul edilemez olaylar yaşanmış, başrol oyuncusu Ufuk Bayraktar, setteki birçok kişinin şahit olduğu üzere, kuaför Metin Tektaş ve makyöz Alev Ünal Nayir‘e ağır küfürler ederek, tehditte bulunmuş ve saldırmıştı.

Bu olay sonucunda Metin Tektaş karakola gidip Ufuk Bayraktar’dan şikayetçi olmuş; Alev Ünal Nayir ise Ufuk Bayraktar ve onu destekleyici mahiyette davranan yönetmen Uğur Bayraktar‘dan şikayetçi olmuş ve tedbir kararı uygulanmasını talep etmişti. Yaşanan olay sonrası set çalışanı kuaför ve makyözler, can güvenlikleri kalmadığı için işten ayrılmak zorunda kaldılar.

Olay anında, saldırıya maruz kalan set çalışanları tarafından alkollü olduğu söylenen Ufuk Bayraktar’ın daha önceden de sete alkollü geldiği için sahnesinin çekilemediği, iptal edildiği ve bu nedenle yardımcı yönetmene ağır küfürler ettiği açıklandı. Reji ekibi bunun üzerine işi bırakmış ama Ufuk Bayraktar’ın ertesi gün sete gelip özür dilemesi sonucu işe devam ettiği de basına yansıdı.

Sette çalışanlar yaşanılan olaylar sonrası, yapımcının bazı tedbirler almasını talep etmiş, gerekli tedbirler alınmaz ise işe devam etmeyeceklerini dile getirirken; Yapımcı, Ufuk Bayraktar’ın bir daha sete alkollü alınmayacağını, sahnesi olmadan da sette bulunmayacağını garanti etmiş ve filmi yarıda bırakmak istemeyen ekip de bu şartlarda işe devam etme kararı almış.

Sinema Meslek Birlikleri: “Sendikalar ve STK’lar Olarak Set Emekçilerinin Maruz Bırakıldığı Hukuk Dışı Her Türlü Davranışın Topyekûn Karşısında Duracağız.”

Bu olay üzerine aralarında Sinema Tv Sendikası, Sinema Emekçileri Sendikası, Sinema Oyuncuları Meslek Birliği, SenaristBir – Senaryo ve Diyalog Yazarı Sinema Eseri Sahipleri gibi birçok kuruluşun bulunduğu Sinema Meslek Birlikleri, sosyal medya hesaplarından film setinde yaşanan olaya ilişkin ortak bir açıklama yayınladı.

SenaristBir, yaptığı basın açıklamasında İstanbul Sözleşmesi’nin önemini vurguladığımız şu günlerde, sette çalışan meslektaşlarının ağır küfürlere maruz kalması, itilip kakılması, tehdit edilmesi, çalışma yeri olan karavanın iki kez oyuncu tarafından basılması ve ancak zorla durdurulabilmesinin kabul edilebilir olmadığını açıkladı.

Sendikalar ve STK’lar olarak set emekçilerinin maruz bırakıldığı hukuk dışı her türlü davranışın topyekûn karşısında duracaklarını belirtirken; ayrımcılığa, hakarete, taciz ve şiddete karşı dayanışmayı büyüterek, buna yasalardan aldıkları güçle cevap vereceklerini söyledi.

Basın açıklamasının tamamını buradan ulaşabilirsiniz.

Daha yazı yok.