Netflix, Şimdiki Aklım Olsaydı dizisinin iptal edilmesinin ardından oluşan tartışmalara yönelik bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada Netflix’in Türkiye’den çekilmeyi düşünmediği ve yerli yapımlar üretmeye devam edileceğini ifade ediliyor.

Netflix Türkiye, Mart ayında bir etkinlik düzenleyerek yeni yerli yapımlarını duyurdu. Etkinlikte; Netflix’in Türkiye yapımı ilk filmi olan Yarına Tek Bilet, geçtiğimiz günlerde yayınlanan Exatlon Challenge ve Atiye’nin 3. sezonunun yanı sıra Netflix’in Türkiye yapımı yeni dizileri Şimdiki Aklım Olsaydı, Fatma ve Sıcak Kafa da duyuruldu. Bu yapımlardan Şimdiki Aklım Olsaydı’nın çekimlerinin başlanacağı 15 Temmuz günü iptal edilmesi oldukça yankı uyandırdı. İptalin nedeni ise Ece Yörenç’inde Altyazı Fasikül‘e yaptığı açıklamada doğruladığı üzere dizide yer alan gay karakter nedeniyle çekimlere izin verilmemesiydi.

Aradan geçen sürede yapımcı şirket Ay Yapım ya da Netflix Türkiye’nin herhangi bir açıklama yapmaması, Netflix’in mevcut hükûmetle yaşadığı gerginlikle birlikte değerlendirilmiş ve tüm dünyada online yayın sektörünün tartışmasız lideri konumundaki şirketin Türkiye’den çekilebileceğine dair iddialar sosyal medyada ciddi anlamda yankı bulmuştu. Bu tartışmalar sürerken katıldığı bir yayında başka bir Netflix projesi olan Aşk 101’e yönelik açıklamalarıyla yankı uyandıran AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, konuya dair bir tweet attı. Söz konusu tweet’te şu ifadeler yer alıyor: Netflix Türkiye ne siyasi düzeyde AK Parti Tanıtım ve Medya Başkanlığı ile ne de resmî düzeyde İletişim Başkanlığı ile görüştü. Türkiye’den gitmeyi neden düşünsünler? Netflix’in daha derin işbirliği ile Türk kültürüne, sanatına dönük daha yüksek hassasiyet göstereceğine inanıyorum.” Bu paylaşım ile ne denli bağlatılı olduğu bilinmez ama Ünal’ın tweet‘ini takiben Netflix bir açıklama yaparak sessizliğini bozdu.

Netflix Türkiye’de Yayın Yapmaya ve Yerli İçerikler Üretmeye Devam Edeceğini Açıkladı

Netflix’in yayınladığı söz konusu açıklama şöyle:

“Netflix olarak Türkiye’deki üyelerimize ve kreatif camiaya derinden bağlılığımızı sürdürüyoruz. Birlikte çalıştığımız birbirinden yetenekli isimlerle gurur duyuyoruz. Şu anda yapım aşamasında olan ve yakında çekimlerine başlanacak projelerimiz için çok heyecanlıyız ve bu hikâyeleri dünyanın her köşesindeki üyelerimizle paylaşmayı dört gözle bekliyoruz.”

Bu açıklamadan çıkarılabilecek birinci sonuç elbette ki Netflix’in Türkiye’deki hem yayın hem de içerik üretim faaliyetlerine devam edeceği. Fakat Ünal’ın paylaşımına bakarak şunu söyleyebiliriz ki iktidarın Netflix’ten “Türk kültürüne hassasiyet” beklentisi her fırsatta dillendirilmeye devam edecek. Buna karşılık şirketin açıklamasında ise bu ülkede üretim yapan yaratıcı isimlere yönelik bir bağlılıktan söz ediliyor. Bu bağlamda Netflix’in gelecek projelerinde yaratıcı özgürlük -ya da daha net ifade edersek sansür karşıtlığı- ve “hassasiyet beklentileri” arasında nasıl bir denge kuracağı, bunu yaparken ne gibi gelişmelerle karşılaşacağı, nasıl adımlar atacağı merak konusu olmaya devam ediyor. Ama Netflix’in Şimdiki Aklım Olsaydı projesi özelinde yaratıcılar gay karakterleri hikâyeden çıkarmayı kabul etmişken sansür uygulamasını reddedip dizinin tamamıyla iptal edilmesi yönünde tavır alması ve yapılan açıklamadaki kimi vurgular bu çekişmenin en azından bir süre daha devam edeceğinin bir işareti olarak okunabilir. Ama bu tartışmanın birkaç adım ötesine dair akıl yürütürsek, her ne kadar Netflix kullanıcılarından yana bir tavır takınıyor gibi görünüyor olsa da iktidarın hamleleri sonrası köşeye sıkışıp bir “uzlaşı” sağlanacağını görmek pek de zor değil. Ve bu da ne yazık ki bir iktidar aygıtının filtresinden geçeceği ve tüm medya kanalları üzerindeki sansürün bir şekilde devam edeceğinin bir göstergesi.

Daha yazı yok.